Hoe Cembrane en Wazutec steeds hogere capaciteiten behalen met Ultra Membraan filtratie

De verbazing blijft nadat we telkens weer Ultra membraan filtratie toepassen. Vroeger waren geen Siliciumcarbide membranen en moesten we ons behelpen met Kunststof membranen. De membranen algemeen te verkrijgen op de markt.


Bij de gemiddelde toepassing bereikten we gemiddeld voor de kunststof (Polymere) membranen een capaciteit van 90 ltr/ m2/ h bij drukken van 0,6 – 1,2 Bar. De snelheid door de poriën van het membraan is hierbij van belang. De kenners van membraansystemen weten hiermee te handelen. Ze kennen manieren om dit zo lang mogelijk in stand te houden.
Onze Silicium carbid membranen, niet te verwarren met Keramische membranen, zijn niet van polymeren (plastics) gemaakt, maar gebakken uit Silicium Carbide. De toplaag filtreert af op zeg ca. 100 nanometer, 0,0001 mm. Verder kleeft er weinig aan de steen zelf. Krijgen we het voor mekaar deeltjes groter te maken dan dat er door porie heen kan, dan verwezenlijken we optimale condities voor scheiden van vaste stoffen en de vloeistof. Deze deeltjes grotere te krijgen dan die 0,0001 mm, is niet moeilijk. Trouwens duidelijk zichtbaar is vanaf zeg 0,0003 -0,0004 mm, je hebt dan een waas in helder water.


Het is wel de bedoeling de vaste deeltjes stabiel te krijgen, dus dat ze al hun karakteristieken behouden, wanneer de concentratie gaan stijgen tijdens de membraanfiltratie.
Wazutec maakt van de basis gegevens gebruik en filtreert over de membranen. In eerder verschenen artikelen wijzen we op andere misschien even zo belangrijke procestechnische en werktuigbouwkundige voordelen en de kosten van complete systemen ervan.


De waterdoorlaatbaarheid van deze membranen is enorm. Zonder druk, gerealiseerd door pompen, behalen we al spontaan hoge doorlaatbaar heden. Geen druk hoeven te maken zegt gelijk geen energie er in stoppen. Als we er geen energie instoppen wordt de waterfase ook niet opgewarmd. En zo kunnen we nog wel andere positieve zaken noemen. Hoge waterdoorlaatbaarheden, zegt ook dat we minder membraanoppervlak nog hebben, en veel kleiner kunnen ontwerpen.
Eind Mei 2021 bereikten we op leidingwater filtratie een capaciteit van 130 ltr/m2/h bij een voordruk (waterhoogte) van 10 cm of terwijl 0,01 B. Rekenen we dit om naar wat men met polymere membranen behaalt dan is dit 8 – 9 ltr/m2/h voor deze membranen. Dit zijn onze praktijk cijfers van voor het Siliciumcarbide tijdperk.

Gaan we het vergelijken per 1 Bar druk verschil dan is zijn de getallen niet te geloven. Medium om te filtreren: leidingwater en bij 16 grden Celsius.
De polymere membranen in een gunstige processing 150 ltr/m2/B en de Silicium carbide membranen 13000 ltr/m2/bar. Meer dan 50 maal zo veel. Uiteraard zijn dit getallen als vergelijk, om per Bar transmembrane druk een vergelijk te hebben.


Afhankelijk van de toepassing en we filtreren hele vreemde toepassingen, is de capaciteit zeer uiteenlopend: Ook we filtreren bij 35 ltr/m2/h maar de gemiddelde capaciteit op waterige toepassingen bedraagt de zo rond 300 -400 ltr/m2/h. uiteraard afhankelijk van de watersamenstelling en temperatuur. We filtreren biologisch behandeld rioolwater, olie verwijdering uit water, zure processtromen, alkalische processtromen, kanaalwater, speciale niemand wat zeggende processtromen. Waarom ook bewust lage capaciteiten? Omdat in die gevallen de capaciteit niet op de eerste plaats komt. We hebben een toepassing waarbij de opdrachtgever geen temperatuur verhoging wil bij de filtratie op 100 nanometer. Hij is zeer tevreden over de toepassing.


Gaan we vervuiling in het water reduceren met een flocculatie vooraf (ELFLOX®) of met chemicaliën dan leidt de combinatie zeer lage kostprijzen van de behandeling. Gemiddeld kunnen we proceswater of drinkbaar water produceren voor ca. € 0,30/ m3. Des te groter de behoefte des lager de kostprijs.

Meer informatie? Neem gerust contact met ons op!