Duurzaamheid en complete installaties bouwen voor de industrie?

Het is de gedachte: Wat is er nu zo nieuw aan duurzaamheid? Voor ons Wazutec Watertreatment BV is de gedachte niet nieuw.

We bouwen op concepten die 50 – 60 jaar geleden al bestonden en alleen onze praktijkervaring sinds 1988 schaaft aan deze concepten de scherpe randjes nog af.

Op deze wijze kom je tot bouwmodules die overal in de installaties ingezet kunnen worden. Wij beperken daarbij wel de hoeveelheid service, en schieten ons daarbij in eigen voet.

Maar het is ons liever een tevreden opdrachtgever te hebben, dan als maar extra kosten te deponeren bij die opdrachtgever.

Hoe merken we dat we het in die beginperiode de installaties robuust hebben ontworpen?

Bijvoorbeeld: Installaties die verwaarloosd zijn (Achterstallig onderhoud) kunnen met minne moeite weer naar het hoogste niveau gebracht worden. Zodat de installaties weer 15 jaar vooruit kunnen.

Klanten voor het eerst bellen na 20 jaar: We gaan verhuizen, naar een nieuw pand, hoe zit dit of hoe zit dat. Heb je die en die tekening nog? En vaak hebben we de informatie nog opdat we het oorspronkelijke document nog hebben.

Of installaties die opgekocht worden en elders geplaats gaan worden. Het probleem waar de nieuwe eigenaar zich dan mee opzadelt is, dat de hardware in de schakelkast verouderd is. De gemiddelde PLC fabrikant gaat iedere 5 jaar met een nieuwe versie de markt op, en stopt de nalevering na enige jaren.

Uiteraard zijn er ook opdrachtgevers die met een tak-van-sport stoppen of om andere redenen stoppen met afvalwater behandelen. De onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn, moeten periodiek wel worden vervangen. We kunnen dit met een ontwerp in een openbare aanbestedingsmarkt niet voorkomen.  Gaan we minder gevoelige installatie delen inzetten, dan prijzen we onszelf uit de markt. Is dit de insteek van de opdrachtgever, dan zijn wij de eersten die dit omarmen. Pompen bijvoorbeeld zijn hier een schoolvoorbeeld van. Een van onze toeleveranciers heeft bepaalde dezelfde pompen al 70 jaar in bedrijf. In onze installaties herkennen we de pompen van wege ouderdom soms ook niet meer, alle typeplaatjes onleesbaar.

De eerste installatie door mijzelf, Bert R Snijder gebouwd in 1988 is nog steeds inbedrijf. De installaties gebouwd direct na oprichting van Wazutec Watertreatment doen nog steeds waarvoor ze gebouwd zijn. De basis van de ontwerpgrootheden is dat onze Kunststofdelen en leidingwerken 40 jaar meegaan. Dus niks zo, zo bouw. Gewoon de basis ontwerp grootheden aanhouden en de Duurzaamheidsgedachte van-ook-toen-al komt niet in gedrang! En niet in de verleiding komen om B-keuzes in te zetten. Het zou niet passen.

In het vergelijk met een personenauto die gemiddeld 7-8 jaar mee mag gaan, doen we het dan nog niet zo gek. In feite met de kennis van de techneuten moet een auto ook zeker 20 jaar meekunnen gaan?

Geef een reactie