Ionenwisselaar

Ionenwisseling wordt gebruikt voor de verwijdering van opgeloste zouten en zware metalen in water. Bijvoorbeeld om de laatste sporen van een bepaald zwaar metaal te verwijderen. Dit wordt gedaan door middel van een ionenwisselaar. In deze ionenwisselaar is hars aanwezig. Wanneer het vervuilde water langs de harsbolletjes stroomt dan hechten de vervuilde deeltjes (ionen) zich aan deze bolletjes op basis van lading. Zo wordt de vervuiling als het ware in de hars opgenomen. De ongewenste ionen worden uitgewisseld tegen Waterstof / Natrium of hydroxyl ionen die van de hars vrijkomen.

Toepassing Ionenwisseling

Wazutec bezit veel kennis en praktijkervaring op het gebied van ionenwisseling in de oppervlakte bewerkende industrie. Naast de normale toepassingen, zijn we in staat selectief metalen uit zoutzure, zwavelzure, chroomzure en fosforzure procesbad vloeistoffen te verwijderen. Bijvoorbeeld  onder andere Zink uit zoutzuur, Zink uit fosforzuur en zwavelzuur. Aluminium uit zwavelzuur. Van drinkwater naar Demiwater, ontharden zijn gebruikelijke toepassingen voor ons. We bouwen zelf de installaties in de gewenste configuraties van de opdrachtgever. Tijdens renovatie van bestaande ionenwisselaars vervangen we onderdelen en harsen, vernieuwen de besturingskasten ed. Maken aansluiting op internet mogelijk. verantwoordelijke. Om de opdrachtgevers te ontzorgen hebben we altijd genoeg reserve onderdelen op voorraad.

Ionenwisselaar renovatie

In 2018 hebben we bij een van onze klanten een 15 jaar oude ionenwisselaar, door ons ooit geleverd, op basis van de huidige stand der technieken gerenoveerd. De verwachting is dat de ionenwisselaar vervolgens opnieuw 15 jaar meegaat. Tot op heden is bij deze klant geen service meer verricht.

Uitvoering: Industriële Ionenwisselaars met afzonderlijke pneumatische ventielen en eigen software programma. Vaak in combinatie met vaste stof – en organica verwijdering.
Materialen: Staalpvc, Polyester-PVC. Speciale toepassingen op basis van eigen labonderzoek.
Capaciteiten:  tot 100 m3/h – enkelstraats/ dubbelstraats – handbediend of automatisch op afstand.

Hoe werkt een ionenwisselaar?

Zoals als de naam al doet voorspellen, wisselt een ionenwisselaar de ongewenste ionen uit uit water tegen andere ionen. De ionenwisselaar haalt kalk en magnesium uit hard water. Dit zorgt ervoor dat er zacht water over gehouden wordt. Dit water wordt door een filter geleid welke met speciale kunstharskorrels (harsbolletjes) gevuld is. Wanneer het water in aanraking komt met de hars, binden de ongewenste ionen uit het water zich aan deze speciale harskorrels. De ionenwisselaar verwijderd feitelijk de kalk en magnesium niet uit het harde water, echter worden de kalk- en magnesium ionen uitgewisseld. Overigens Electrochemisch ontharden passen we toe op zeer hard water ( Hardheden tot 150 duitse Hardheid).

 

Wilt u weten wat Wazutec voor u kan betekenen?