Membraanfiltratie

Bij membraanfiltratie worden stoffen uit het water gefilter doormiddel van een membraan. De stoffen die uit het water verwijderd moeten worden, worden eruit gefilterd. De stoffen die niet uit het water verwijderd moeten worden worden tegengehouden. Welke stoffen wel en niet doorgelaten worden is afhankelijk van de grootte van de poriën van het membraan en de druk van het water. Wazutec Watertreatment heeft oplossing voor zowel relatief grote als super fijne filtratie.

 

De toepassing van membraanfiltratie

Membraanfiltratie kan worden toegepast in grondwater-, afvalwater-, proceswater-, drinkwater- en oppervlaktewater behandeling. Het kan worden ingezet als alternatief van onder andere adsorptie (zand- of koolstoffilter en ionenwisselaar), distillatie of extractie. Membraanfiltratie kan bij lage temperaturen plaatsvinden, kost relatief weinig energie en is een proces dat eenvoudig uit te breiden is. U kunt bij ons terecht voor micro membraanfiltratie, ultra membraanfiltratie en nano membraanfiltratie.

 

Micro membraanfiltratie

Onze micro membraanfiltratie installaties zijn uitermate geschikt voor filtratie in effluent stromen. Het gefilterde water wordt op deze manier hergebruikt in het proces. Enkele voorbeelden van onze toepassingen zijn: emulsie afscheiding uit ontvettingsbaden, vaste stofverwijdering uit behandeld afvalwater en kwikverwijdering uit zout water. Capaciteiten: vanaf 2 m3/h tot 40 m3/h Filtratie op 0,12 micron.

 

Nano membraanfiltratie

Nano membraanfiltratie is een filtratie is een proces dat volgt als men onder druk water met vervuiling door een semipermeabele membraan drukt. Het water dat door de membraan gedrukt wordt noemt men het permeaat. Het deel water dat niet door het membraan vloeit, is geconcentreerd met stoffen die niet door het membraan heen kunnen en heet brine. Het semipermeabele membraan wordt vaak van materialen gemaakt die een negatieve lading meekrijgen. Ook hier geeft de mate van lading aan het membraanoppervlak het gedrag aan van de snelheid van vervuilen van het membraan aan. Het voorkomen van de vervuiling en het kiezen van de juiste membranen is een vak apart.

 

Afhankelijk van het materiaal van het membraan zijn de membranen effectief in het tegenhouden van deeltjes hoe-fijn-dan-ook, opgeloste bestanddelen, meervoudig geladen ionen, bacteriën, parasieten, virussen en algen. Het tegenhouden hangt, naast het gewone tegenhouden, af van lading en wateraantrekkende wisselwerkingen tussen membraanmateriaal en de vervuiling. Verschillen in vervuiling verspreiding in het water dat gefilterd gaat worden, molecuul opbouw en het geheel van lading verschillen in het membraanmateriaal zelf zijn ook bepalend voor de mate van vervuiling tegen houden.

 

Op basis hiervan moet de vervuiling in het water ten allen tijde door een goede voorbehandeling maximaal beperkt worden alvorens een nano membraanfiltratie toe te passen. Meer vervuiling zorgt immers voor sneller blokkeren van semi permeabele materiaal oppervlak. De Electro Chemische voorbehandeling ELFLOX® is de specialiteit van Wazutec Watertreatment BV. Elflox doet de vervuiling te niet en beïnvloed positief de doorlaatbaarheid van een Nanofiltratie membraan. Een combinatie van deze technieken leidt altijd hergebruik van water, ook in streken waar water tekorten heersen. Waterhergebruik voor productieprocessen en om van rioolwater drinkwater te maken.

 

Ultra membraanfiltratie

De ultra membraanfiltratie installaties van Wazutec zijn altijd maatwerk. We testen door middel van een pilot study altijd eerst uitgebreid uw afvalwater, om tot het meest efficiënte ontwerp te komen. Daarnaast blijkt uit de praktijk dat ultrafiltratiesystemen zeer geschikt zijn voor besturing op afstand. Wazutec heeft ruime ervaring met het behandelen van afvalwater door middel van ultra membraanfiltratie. Een voorbeeld hiervan is het behandelen van spoelwater vervuild met een alkalische water-in-olie emulsie. Wazutec gebruikt membranen waarbij veroudering van het membraanmateriaal geen rol speelt. We gebruiken PVDF en silicium carbid membranen of gewapende koolstofcomposieten. Capaciteit: 200-500 m3/h gezuiverd water opbrengst.

 

Contact opnemen met Wazutec

U kunt bij ons wereldwijd terecht voor advies op maat, het ontwikkelen van (proef)installaties en onderhoud aan uw installaties. Neem gerust contact op voor meer informatie over membraanfiltratie of de toepassingsmogelijkheden.